Vi trænger alle til at komme ud, her efter de fleste af os har været mere hjemmegående end sædvanlig; så hvorfor ikke tage en tur på engen ved Simon Peters Kirke. Følg den slåede sti og tag et kik på de mange forskellige arter, som gemmer sig på engen. Lige nu i juni står det hele i fuldt flor. Her er meget græs, vil de fleste nok sige; og det er jo helt rigtigt, men går man tæt på, vil man tydeligt se nuancerne. Her er nemlig rigtig mange forskellige: det høje Hundegræs med et bredt udstående aks. Under den; det blågrønne Fløjlsgræs. Hvis man stryger den, forstår hvorfor den bærer dette navn. Bølget bunke er en anden, der er på vej og Rajgræs, Kvik- og Kamgræs, og hvad de nu alle hedder.

På kirkens hjemmeside kan du finde en liste over de arter vi hidtil har fundet, siden engen blev til virkelighed.

Men – der er nu også andet end græs:

Den store Kulsukker har spredt sig på arealet. Med sine violette blomster og store ru blade er den let at få øje på. Den er kommet til Danmark i sin tid med munkene, som brugte den i deres medicinfremstilling. Her er ”smørblomst”, som den kaldes i folkemunde, nok på grund af dens sammenlignelige farve med smør som er produceret af mælk fra køer, som har gået på græs. I virkeligheden hedder den: Bidende ranunkel.

Er man heldig kan man finde orkideen – Skovhullæbe – men sine små sartgule blomster. De seneste år har den også være at finde oppe på parkeringsbladsen.

Tveskægget ærenpris og Forglemmigej er små spinkle blomster med den klareste blå farve man kan tænke sig.

Tag en tur mens tid. Sidst i juni slår vi græsset til hø, så engen igen kan spire frem til næste år. Gør vi det ikke, vil engen i løbet af få år springe i egeskov, fordi rågerne er flittige til at ”plante” agern rundt på hele arealet, og man kan ved selvsyn se – allerede nu – små egeplanter stå på spring rundt på arealet. Det er selvfølgelig ikke os, der har sat rågerne i gang, men dem selv som har glemt noget af deres vinterforråd.

God tur!

Flemming Nissen, Grøn kirke udvalget

 

PS: Ved at google plantenavnene kan du se, hvordan den enkelte plante ser ud og måske lettere finde den på engen.

Et af rågernes agern er spiret. Hvis engen ikke bliver slået, vokser der en egeskov op!

Bidende ranunkel

Kamgræs

Rajgræs

Hvidkløver – som bierne elsker

Fløjlsgræs og Kulsukker

Kirkebierne

Så er engen høstet 🙂