Tale ved demonstration på Axeltorv lørdag den 10. januar 2015

Et angreb på den nødvendige kritiske røst i samfundet

Onsdagens terrorangreb på satiremagasinet Charlie Hebdo er dybt tragisk for de berørte journalister, familier, venner og kollegaer.

Onsdagens terrorangreb er ikke alene et angreb på den frie kritiske presse og et satiremagasin i Paris men helt fundamentalt et angreb på det åbne og demokratiske samfund, som vi er fælles med Frankrig om at være borgere i og nyde godt af.

Det som terrorister i denne og andre aktioner forsøger at knække er den kritiske røst i enhver organisation, kultur, religion, parti.

Demokrati forudsætter tillid imellem borgere og tillid fra os borgere og til jer politikere med ansvar som vi har sat til at lede og udøve magt i samfundet.

Tilliden i samfundet hænger sammen med, at vi også kan være uenige og kritiske overfor hinanden og ikke mindst dem, som har magt i samfundet.

Siden Muhammed tegningerne har vi haft mange diskussioner om måden, hvorpå vi anvender ytringsfriheden. Hvad er konstruktiv kritik? Er det nyttigt at gøre grin, håne og gå til ekstremer i kritikken af det, som er anderledes ?

Disse og mange andre væsentlige spørgsmål omkring ytringsfrihed, religionskritik, blasfemiparagraf eller ej, vil vi også i fremtiden debattere på tværs af religioner og partier i uddannelsessektoren, i kirker og moskeer.

Jeg tror ikke på hån og latterliggørelse. Jeg tror at dialog, samtale og kritisk forholden sig til hinanden og sig selv er den bedste måde, hvorpå vi kan arbejde for den nødvendige tillid til hinanden. Men jeg vil til enhver tid tale for retten til fri og ucensureret presse, som også er retten til religionsfrihed i det private såvel som det offentlige rum.

Vi vil ikke lade os kue af frygten og trangen til at dæmonisere men svare intelligent

Ugens terror og gidselstagninger vækker frygten og dennes følgesvende af mistillid og trangen til ”dem og os” i enhver.

De, som kommer til at lide mest under denne uges begivenheder er muslimer med et mellemøstligt udseende. I forvejen har disse unge mænd måttet bære en øget mistænkeliggørelse ved andre terrorhandlinger.

Lad det være slået fast at islam og islamisme ikke er det samme.

Profeten Muhammed var statsmand, kriger, filosof og profet for en muslim. Ligeså lidt som vores egen biskop Absalon, var han ikke  terrorist.

Ét blandt mange intelligente svar i forhold til bekæmpelse af terror med afsæt i islamisme eller enhver anden totalitær tankegang er, at vi understøtter dem, der taler imod.

I den forgangne uge har der været udtalelser fra repræsentanter af muslimske organisationer her i landet med fordømmelsen af det, som skete i onsdags.

Jeg er glad for, at Mohammed Ali Ajjawi er her i dag for at give en lokal muslimsk røst og vil give ordet til ham nu.

Tak for jeres opmærksomhed

Sognepræst Michael Markussen, sognepræst ved Simon Peters Kirke i Kolding og præst for provstiet internationale menighed.

Foto: Ludvig Dittmann, Jyske Vestkysten